Een Child Theme aanmaken in WordPress

25 oktober 2016

Child theme aanmaken in WordPress

De basis

De basis van een WordPress website is een Thema. Gedownload, gekocht of op maat laten maken, er is altijd een thema geactiveerd. Soms moeten er wijzigingen gedaan worden die niet in de admin sectie kunnen en dus in de (php) code gedaan moeten worden. Om deze wijzigingen te doen zonder ze weer kwijt te raken na een thema update heeft WP een zgn. child theme

Waarom een child theme?

Een child theme is een extensie van het originele thema. Hier kunnen aanpassingen gedaan worden zonder aan de originele code te zitten. Het is een absolute must have als je je WordPress site plugin arm wilt houden. Hier vertel ik meer over dingen die je prima zonder plugin kunt doen.
Risico: Als de maker van het originele thema besluit alles rigoureus om te gooien, zal je child theme kunnen stoppen met werken.

Child theme aanmaken

De eerste aanpassingen doe je lokaal maar om je child theme live te zetten heb je wel FTP toegang nodig.

1. Ga naar {webroot}/wp-content/themes/
  2. Maak een nieuwe map aan. bijvoorbeeld: themanaam-child
  3. Maak een nieuw bestand aan met de naam: style.css
  4. Open deze en voeg het volgende toe:

/*
Theme Name: Thordar-child /* Naam van childtheme*/
Theme URI: www.thordar.nl /* zie style.css van het originele theme*/
Description: Thordar template  /* zie style.css van het originele theme */
Version: 1.0.0 /* zie style.css van het originele theme */
Author: Thordar Webarchitecten /* zie style.css van het originele theme */
Author URI: www.thordar.nl /* zie style.css van het originele theme */
Template:     thordar /* naam van het originele theme. Zie theme in originele theme */
*/

/* Begin Typography & Colors */
@import url("../ORIG_THEMA_MAP_NAAM/style.css");

Je zult nu het thema kunnen zien in het admin panel!

Wat kan je aanpassen

In principe kun je elk bestand van je thema aanpassen. Alle bestandin die in het originele thema zitten kun je overschrijven in je child theme.

Template structuur

WordPress heeft een eigen template structuur. Meer informatie vind je hier