Home » Kennisbank » SEO tips » Afbeeldingen inzetten voor SEO

Afbeeldingen inzetten voor SEO

Afbeelding optimaliseren voor SEO

Beelden zeggen meer dan woorden….  Dat kan wel zo zijn, maar Google is blind. Google kan tekst lezen, maar geen afbeeldingen bekijken. En dus niet zien dat jouw beeld precies je verhaal ondersteunt.

Maar dat geeft niets, want je kunt Google op drie manieren vertellen wat er op jouw foto staat.

  1. Bestandsnaam
  2. Alt tekst
  3. Title tag

Ik zal alle 3 de onderwerpen kort behandelen.

Bestandsnaam van je afbeelding

Als je een foto van je camera opslaat, lijkt de bestandsnaam op iets als IMG-20161026-0001.jpg. En een heel mapje met foto’s wordt een heel mapje met nummertjes. De bestandsnaam zegt helemaal niets over wat er op de foto staat!

Een map met foto's rechtstreeks van je camera

Er zit dus maar één ding op: hernoemen die hap! Nu hoef je natuurlijk niet al je foto’s een andere naam te geven, alleen diegene die je op je site gaat gebruiken.

Voor het hernoemen van je afbeeldingen gelden 3 simpele regels:

  • geen spaties
  • geen hoofdletters
  • een minteken (-) ipv een liggend streepje (_)

En opeens snap je zelf ook wat er op de foto staat!

Voor je website gaat het er echter niet om dat de bestandsnaam precies vertelt wat er op de foto staat, maar dat de naam van de afbeelding je help om beter te scoren in Google. Zo gebruik ik bovenaan dit artikel een mooie foto van een glas verse jus. Maar die afbeelding is puur illustratief en heeft niet veel met de inhoud van dit artikel te maken. Ik heb die afbeelding dan ook niet verse-jus.jpg genoemd, maar afbeelding-voor-seo-optimaliseren.jpg, omdat ik met dit artikel gevonden wil worden op de zoekterm ‘afbeelding voor seo’.

Alt tekst

De alt tekst (alternatieve tekst) is de tekst die verschijnt als om de een of andere reden de afbeelding niet wordt getoond. Je komt dit bijvoorbeeld veel tegen op je telefoon bij nieuwsbrieven. Om niet teveel data te verbruiken worden niet meteen alle afbeeldingen geladen, en geven de teksten die je ziet een indicatie van wat er staat. Vul daarom altijd een alt tekst, en gebruik daarvoor een zoekwoord van je pagina. Maak er een gewoon leesbare zin voor, dus ga niet alleen maar zoektermen op een rijtje zitten. Alt teksten zijn nog steeds een belangrijke hulp om beter te scoren in Google.

Alt tekst plaatsen in WordPress

In WordPress wordt het je heel gemakkelijk gemaakt om alt teksten te plaatsen bij een afbeelding. Klik op de foto en je krijgt de velden om de tekst aan te passen.

Afbeeldingsvenster in WordPress om alt tekst en title tag in te voeren

Title tag

De title tag is een tooltip die in IE verschijnt als je over de afbeelding beweegt met je muis. In html ziet een afbeelding er als volgt uit:

<img src=”afbeelding.jpg” alt=”Afbeelding omschrijving” title=”Afbeelding tooltip”/>

In de praktijk gebruikt iedereen dezelfde tekst voor de alt en de title, maar dat hoeft dus niet. De alt tag heeft een hogere SEO waarde, de title mag je best leeg laten. Maar waarom zou je? Het is een kleine moeite om beide velden met dezelfde tekst te vullen, en het helpt absoluut voor je score in Google.

Bestandsgrootte van je afbeelding

Een foto die rechtstreeks van een camera komt kan zo 4 MB groot zijn. Dat is veel te zwaar voor op je website! De grootte van een afbeelding heeft een enorme invloed op de laadtijd van je pagina, en die laadtijd is een belangrijke indicator voor je Google ranking.

Plaats dus nooit een onbewerkte foto op je site!

De grote sfeerafbeelding op je homepage mag best wat groter zijn, bijv. 300-400 kB, maar afbeeldingen bij een blogpost moet je absoluut verkleinen tot max. 50kB.

Copyright

Tot slot: pluk nooit, maar dan bedoel ik ook nooit zomaar een foto van het internet en plaats die op je website. Op elke afbeelding berust copyright, en er zijn zeer veel partijen actief die actief het internet afstruinen op zoek naar misbruik van foto’s met copyright. Voor een onschuldige afbeelding kun je zomaar een fikse rekening op je deurmat krijgen.

Gebruik eigen foto’s, unieke foto’s die je hebt laten maken, koop stockfoto’s of zoek naar foto’s die gelabeld zijn voor vrij commercieel gebruik.