Home » Kennisbank » SEO tips » Wat is een backlink – waarde van backlinks voor SEO

Wat is een backlink – waarde van backlinks voor SEO

De waarde van backlinks voor SEO in 2017

Een backlink of inkomende link is een link van een externe website naar je eigen website. De backlink is een van de factoren voor de SEO van je website, want aan de hand van de hoeveelheid backlinks kan er bepaald worden hoe populair je pagina of website is. Deze simpele regel had tot gevolg dat er jarenlang een enorme hoeveelheid websites is gecreëerd met alleen maar links naar andere website, zogenaamde linkfarms. En dit waren natuurlijk sites die voor bezoekers totaal oninteressant zijn.

Dat zag Google ook, dus de afgelopen jaren zijn er flink wat veranderingen in het backlink beleid van Google gekomen. Via de Google Penguin updates de afgelopen jaren zijn websites met alleen maar slechte backlinks hard gestraft.  Goede SEO scores zijn verloren gegaan en erg moeilijk weer terug te krijgen.

Autoriteit en relevantie

Wat is dan wel van belang? Niet alleen de hoeveelheid backlinks, maar ook de autoriteit van de site waar de link vandaan komt is van belang. Dus heb je de pers gehaald en kom je vanaf een drukbezochte nieuwssite een link naar jouw site tegen, dan is dat erg waardevol. Ook een link vanaf een andere website binnen je eigen vakgebied geldt als een goede inkomende link, dan heb je een relevante link te pakken.

Social media

Een goede graadmeter om de populariteit van je site te meten voor Google is de hoeveelheid keren dat een link van je site wordt gedeeld op social media. Heb je een blogbericht of kennisbank bericht geschreven, zorg dan dat je bezoekers het makkelijk kunnen delen. Zorg dat de share buttons zichtbaar zijn bij je bericht, en vraag je publiek ook gewoon om te delen. Vaak een erg kleine moeite!

Waarde van een backlink voor SEO

Backlinks zijn en blijven een belangrijke SEO factor, maar alleen als het om een relevante backlink gaat. Ga niet meer wildvreemden om een linkje vragen, dat is kansloos. Zorg voor waardevolle content, waar je umfeld wat aan heeft en naar wil verwijzen. En maak het iedereen makkelijk om je berichten te delen op sociale media!